UA-53936314-1
Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

TIVA mukana SAR-suuretsintä harjoituksessa, Oulujärvellä

Lisätty 24.08.2013

 Oulujärven SAR -harjoituksessa käytettiin tilannekuvan muodostamiseen ja toiminnan operatiivisen johtamisen tukena Hannu Impiön ja Tuomas Lehdon kehittämää TIVA -paikannus- ja tilannetietojärjestelmää. 

 

 

Eräs etsintätilanne OulujärvelläEräs etsintätilanne Oulujärvellä

 

järjestelmässä jokaiselle liikkuvalle yksikölle (maaliosastot, etsintään osallistuvat lentokoneet ja veneet sekä kuljetusautot)  annettiin pienikokoinen paikanninlaite. Paikannin mittaa liikkuvien yksiköiden GPS -paikkaa ja lähettää tiedon maastossa olevalle reitittimelle. Reititin välittää tiedon johtopaikalla olevalle vastaanottimelle.

 Johtopaikalla TIVA -ohjelmistolla muodostetaan tilannekuva, joka esitetään videotykillä johtopaikalla toimnnasta vastaaville ilmatoiminnan ja alustoiminnan johtajille reaaliaikaisen tilanteen seuraamiseksi sekä toiminnan johtamisen ja päätöksen teon pohjaksi. Tilannekuvan näyttön pohjaksi voidaan valita erilaisia karttapohjia  (mm. topograafi- ja merikarttapohja ) tai vaihtoehtoisesti satelliittimaastokuva (ilmakuva). Tilannekuvasta nähdään reaaliaikaisesti kunkin yksikön paikka sekä niiden liikehistoria. Tämä helpottaa toiminnan johtamista ja tekee mahdolliseksi tarvittaessa yksiköiden yksityiskohtaisen ohjaamisen maastossa.

 SAR -harjoituksessa TIVA -järjestelmällä johdettiin mm. etsintään osallistuvia lentokoneita, aluksia sekä maaliosastoja. Tilannekuvan reaaliaikaisella näytöllä voidaan vähentää merkittävästi VIRVE -viestiliikennettä, koska toiminnan johdon ei tarvitse mm. jatkuvasti kysellä liikkuvien yksiköiden paikkaa. Johto näkee myös jatkuvasti yksiköiden toiminnan sekä sen historian (kulkujälki) ja kykenee näin ylläpitämään tilannetietoisuuttaan etsinnästä.

 TIVA -järjestelmä voi käyttää kahta tiedonsiirtomenetelmää.  Ensimmäinen perustuu GSM -verkkooon ja toinen TIVA-radiosverkkoon. TIVA-radioverkko tiedosiirtomenetelmä on täysin riippumaton ulkoisista tiedonsiirtoverkoista ( esim. gsm, internet ) sekä sähkönsyötöstä sillä jokaisessa paikantimessa ja reitittimessä on oma akku, jonka kesto on vähintään useita vuorokausia. Näillä ominaisuuksilla on merkitystä kun gsm -tukiasemaverkon toiminta on estynyt tai toimitaan peittoalueen ulkopuolella.

Harjoitus voidaan ajaa uudelleen tilannekuvana, Replay-toiminnolla. Tämä parantaa harjoitusksen yksityiskohtien jälkianalyysiä.